3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

There seems to be an issue with these GPUs, which we’re looking in to. Please try this as a workaround:

  1. Navigate to Steam\steamapps\common\Warhammer 40,000 DARKTIDE\launcher
  2. Delete GPUDetection.exe
  3. Launch Darktide as normal, and see if the issue persists
3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

Our Launcher Developer is looking in to this, and has asked if you could upload the newest versions of your console logs + darktide_launcher.log now that your shader cache is building, please?

Additionally, could you tell me which OS you’re using?

3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

Hm, are you launching via the Steam client? Or directly through the .exe in the installation directory?

3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

My apologies Seb, I’ll be honest in that I dropped the ball here. Let me revisit this with our Launcher Developer and I’ll set a reminder to make sure this doesn’t slip my radar a second time!

3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

Try this!


When the administrator rights are inconsistent between the Darktide.exe and Launcher.exe, this can result in problems launching.

You may have enabled administrator rights for one, but not the other, at some point.

We recommend removing administrator rights for both Darktide.exe and Launcher.exe by:

  1. Navigate to Steam\steamapps\common\Warhammer 40,000 DARKTIDE\binaries
  2. Right-click Darktide.exe
  3. Select ‘Compatibility’
  4. Untick the ‘Run this program as an administrator’ box
  5. Save your changes
  6. Attempt to launch Darktide as normal

NOTE: You may need to do the same for Launcher.exe, inSteam\steamapps\common\Warhammer 40,000 DARKTIDE\launcher

image358×521 13 KB

3 months ago - FatsharkJulia - Direct link

Very pleased to hear that. Shame it was such a simple solution I didn’t think of before. Thanks for your patience!